Webinar: Få inspiration til teknologiforståelse i grundskolen og gymnasium

6. april 2022

Bliv klogere på teknologiforståelse og mød Mikala Hansbøl fra Læremiddel.dk, når Center for Grundskoleforskning fra Syddansk Universitet inviterer til et to-delt webinar kaldet “Inspiration til teknologiforståelse i grundskolen og gymnasium” den 26. april. Det er gratis at deltage på webinaret.

Sæt kryds i kalenderen tirsdag den 26. april, hvor Center for Grundskoleforskning fra Syddansk Universitet, afholder et spændende webinar om teknologiforståelse.

To-delt webinar med fokus på praksis og forskning

Webinaret er delt op i to dele.

Første del af webinaret har overskriften “Kom til inspirationswebinar”

Her får du inspiration til undervisningen, og samtidig kan du møde nogle af de forskere, der arbejder inden for fokusområde Teknologiforståelse i Center for Grundskoleforskning.

Du kan høre forskerne fortæller om, hvordan en eksistensdidaktisk grundposition kan begrundes og integreres i grundskolens undervisningen i teknologiforståelse, om materialitetsaspekter i forhold til  faglige aktivitetsformer og stofudvælgelse samt hvordan der kan arbejdes med en teknologiforståelsesdidaktik set som problemløsning, empowerment og eksistens.

Første del af webinaret afholdes af Connie Svabo, LSUL, SDU, Roland Hachmann, It og Læring, UCSYD, Jens Jørgen Hansen, Institut for Design og Kommunikation, SDU, og Marie Falkesgaard Slot, Institut for Læreruddannelse, Københavns Professionshøjskole.

Webinarets anden del har overskriften “Understanding TECHNE-logy – Making Knowledge”

Anden del af webinaret foregår på engelsk og har fokus på grundlæggende at rejse spørgsmålet: Hvordan kan vi undersøge og skabe viden om teknologier og teknologiforståelser?

På dette webinar deltager Mikala Hansbøl, Læremiddel.dk, Oliver Tafdrup, Københavns Professionshøjskole, Marie Falkesgaard, Københavns Professionshøjskole, Connie Svabo, Syddansk Universitet, og med Michael Shanks, arkæolog ved Stanford, Professor.

Få indblik i webinarets anden del

Hvad kan man bl.a. forvente ved at deltage på anden del af webinaret? Det spørgsmål har vi stillet chefkonsulent, ph.d., Mikala Hansbøl fra Læremiddel.dk, der er en af de forskere, som du kan møde på webinaret.

Læs med herunder og få et indblik i Mikala Hansbøls oplæg på webinarets anden del.

Mikala fortæller:

Vi har eksperimenteret metodologisk med at svare på spørgsmålet ved at besøge to kulturelt meget forskellige steder, der begge konstruerer viden om teknologi og teknologiforståelser. Vi har besøgt Danmarks Tekniske Museum og Catch (Center for Art, Design and Technology) i Helsingør. Hvor Danmarks Tekniske Museum har fokus på kulturarv, så er Catch et innovativt og kreativt sted for kunst, teknologi og designuddannelse. Vi opnår altid viden et sted fra. Det er igennem det apparatus af ting, som vi rejser, at vi opnår teknologiforståelser og viden om teknologi. Den virkelighed vi har i dag, rummer mange forskellige sameksisterende teknologier, og de praksisser og udfordringer, vi har i verden i dag, forudsætter at mange discipliner arbejder med dem og samarbejder omkring dem. Forskellige discipliner har deres bidrag og teknologiforståelser.- Mikala Hansbøl

Oplægget illustrerer to forskellige disciplinære tilgange

I oplægget kommer Mikala ind på to forskellige disciplinære tilgange. På den ene side er det teknologihistoriske bidrag til teknologiforståelser, set gennem Danmarks Tekniske Museum, som har fokus fremstillingsindustrien og infrastrukturel udvikling (vejtrafik, luftfart, rumfart og elektronisk kommunikation) og på at belyse den teknologiske og industrielle udvikling i Danmark i Nyere Tid. Museet viser herigennem forandringer, variation og kontinuitet i menneskers livsvilkår.

På den anden side er der teknologiforståelser via makerspace og makerkultur, set gennem Catch, der tager udgangspunkt i kunst, design og (digital) teknologi som tværfaglige redskaber til erhvervsudvikling og til at udvikle flere uddannelsesmuligheder i Helsingør Kommune.

Mikala peger på, at teknologiforståelser handler om at kunne identificere mange forskellige tilgange med hver deres bidrag, muligheder og begrænsninger.

Hun peger desuden også på tre grundlæggende spørgsmål på baggrund af webinaret:

  1. Er det hensigtsmæssigt at etablere én fælles kulturel tilgang til elevernes teknologiforståelser i folkeskolen?
  2. Er det hensigtsmæssigt at teknologiforståelse kun handler om digitale teknologier?
  3. Hvordan kan eleverne, via denne form for ekskursioner, opnå viden om og erfaringer med teknologier, teknologiforståelser og de mange forskellige væsentlige spørgsmål, vi kan stille til relationer mellem mennesker og teknologier?

 

Praktisk info

Webinaret foregår online tirsdag den 26. april 2022 kl. 13.00-14.00 og 14.00-15.00.

Webinaret er gratis og afholdes af Center for Grundskoleforskning fra Syddansk Universitet.

Tilmeld dig webinaret her >>

Tilmeld nyhedsbrev
×
Læremiddel-interesseret?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder, ny viden og ny forskning direkte i din indbakke.