Fag med smag – ny gratis læringsapp til skolelærere

5. januar 2018

Fag med Smag er en ny læringsapp med fokus på smag, som indeholder komplette undervisningsaktiviteter til flere af folkeskolens fag. App’en er udviklet til lærere og kan hentes gratis til tablets i app stores.

Forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet har udviklet lærings-app’en Fag med Smag og fyldt den med undervisningsaktiviteter, hvor smag både er noget, man lærer om, og noget, man lærer med.

Fag med smag - ny app

Didaktiserede undervisningsforløb

I app’en udforsker undervisningsaktiviteterne smag og smagsoplevelser både som et fagligt emne på tværs af skolens fag og som et læringsværktøj ind i de enkelte fag. Aktiviteterne er struktureret i undervisningsforløb, der peger ind i et eller flere fag fordelt på indskoling, mellemtrin og udskoling.

Lærere kan fx prøve disse undervisningsforløb med deres klasser:

  • Vi smager med alle sanser – sætter smagen i centrum og lader eleverne sanse sig frem til læring på tværs af madkundskab, billedkunst og natur/teknologi i alle klassetrin.
  • Emulsioner: mellem vand og fedt – her kan undervises i centrale emner for udskolingens fysik/kemi og matematik ved at røre en mayonnaise.
  • Maskulinitet, smag og samfund – om smagens magt og kønsroller til udskolingens samfundsfag.
  • De svære fonemer – her bruges smag, smagsoplevelser og smagserfaringer til at lære de mindste at læse i indskolingens danskundervisning.
  • Smagen af løg – hvor eleverne skal hakke, snitte og studere løg i alle afskygninger for at styrke deres råvarekendskab i madkundskab.

Alt dette – og al den baggrundsviden og de elevmaterialer, lærerne skal bruge – indgår i Fag med Smag.

Smag sætter gang i læring

Ideen om at bruge smagen som indgang til læring på tværs af skolens fag, udspringer af de mange forskellige fagligheder i Smag for Livet, hvor såvel pædagogik, antropologi og læring som sensorik, gastrofysik og madhåndværk er repræsenteret.

Centret forsker i, hvordan smagen kan bruges til meget mere end at lave mad og spise den, fx viden om naturvidenskab, forståelse af kulturelle fællesskaber og kompetence til at tage bevidst stilling til, hvad vi spiser.

Tilgængelig på tablet

App’en er lige nu tilgængelig til tablet (både android og iOS), og vil senere blive tilgængelig på web og til smartphone. Der vil løbende komme nye undervisningsforløb og -aktiviteter til, og app’en vil også blive udvidet med materiale til gymnasiet.

Læs mere om app’en

Tilmeld nyhedsbrev
×
Læremiddel-interesseret?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder, ny viden og ny forskning direkte i din indbakke.