Nytænkning skal trække flere til erhvervsuddannelserne

24. september 2018

IBO-Modellen er titlen på en ny bog, der beskriver en ny udviklet projektmodel til grundskolernes arbejde med karrierelæring, vejledning og brobygning til ungdomsuddannelserne.

Karin Skjøth, projektleder på Tietgen, har udviklet modellen og er forfatter til bogen. Hun udtaler:

”IBO-modellen er udtænkt som en reaktion på, at især den Obligatoriske Selvvalgte Opgave i 10. kl ikke er tilstrækkelig i forhold til at give elever nye indsigter i forhold til deres karrierevej.”

Nytænkningen i IBO-modellen er bl.a., at eleverne via et selvvalgt tema skal nytænke og forbedre noget hos en selvvalgt virksomhed. Senere i forløbet skal eleverne bruge erhvervsskolernes faglighed under brobygningsforløbet til at forbedre deres idé til virksomhederne.

Bogen henvender sig til undervisere især i 10. kl., samt undervisere på ungdomsuddannelser, der ønsker et bedre udgangspunkt til en ny og moderne brobygning. Derfor præsenterer bogen et nyt brobygnings-mindset, der ikke kun handler om ”How to fit in”, men om at vække interesse for den faglighed, som erhvervsuddannelserne har, fordi eleverne skal bruge den til at gøre deres idé bedre.  Målet er, at elever kan træffe deres valg af ungdomsuddannelse på et mere oplyst grundlag baseret på ny viden og indsigt.

”At eleverne er i kontakt med virksomheder og erhvervsskole med en helt konkret selvudviklet innovationsopgave er medvirkende til et større engagement blandt eleverne,” forklarer Karin Skjøth.

IBO Modellen er en indsats i projekt E2E fra Efterskole til Erhvervsuddannelse under Tietgen.

Erhvervsskolerne siger om indsatsen:

”Projektet giver os mulighed for at nytænke brobygning og vise vores faglighed på en anderledes og relevant måde, samt at vi er visionære i forhold til løsninger af fremtidens udfordringer.”

Jens Carlsen, afdelingsleder, Rybners

Eleverne siger:

”Det, at vi kommer ud til en person eller virksomhed, vi ikke kender, og hjælper ham med at løse et problem med et nyt produkt – det gør bare én så glad! Nu er jeg blevet sikker i mit valg som elektriker.”

Ib Muurmann, elev, Ladelund Efterskole 2017/18

Bogen er udkommet og kan købes til 275,- kr. på bogens egen hjemmeside. Her kan du også se en videopræsentation af IBO-modellen samt flere videocases fra elever, der har gennemført IBO-modellen.

Tilmeld nyhedsbrev
×
Læremiddel-interesseret?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder, ny viden og ny forskning direkte i din indbakke.