Erfaringer
En grundlæggende erfaring fra projektet er, at de første videoer fra studerende og skoleelever fokuserer meget på teknikken og mindre på indholdet. Man har ikke overskud til at favne emne, indhold og teknik.
Men allerede efter 2 – 3 forsøg sker der en dramatisk ændring i måden at bruge video. De studerende og skoleeleverne bliver markant bedre til at udtrykke sig og fokusere på emne og indhold i stedet for det tekniske. De automatiserer den tekniske proces og bruger energien på emne, indhold, formidling og udtryk.
At bruge kulturredskabet video som et læringsredskab og en udtryksmulighed er en proces ligesom sprog og skriftsprog. Man bliver dygtigere og bedre til at udtrykke sig og formidle, når man øver.
Underviseren kan med fordel rammesætte arbejdet med video. Det indsnævrer de uanede muligheder, der er for arbejdet med video og giver mulighed for at koncentrere sig om emne, indhold og formidling/udtryk indenfor rammesætningen.
Selvom man bruger low tech udstyr som fx mobiltelefoner, er det vigtigt, at man som underviser har sat sig ind, hvad der er brug for rent teknisk, og at tingene er til stede og spiller sammen (se video “Video i undervisning”). Det vil være en god idé at være i en tæt dialog med den lokale IT-vejleder.
Som underviser skal man også være bevidst om, at video skal indgå i undervisningen på linje med sprog og skriftsprog, hvis studerende/elever skal blive gode til at udnytte mediet – “Én svale gør ingen sommer”.