Projektdidaktik med appetit på verden
Projektdidaktikken i grundskolen står et spændende – og spændingsfyldt – sted.
På den ene side er projekt- og undersøgelsesbaserede tilgange i stor stil på vej ind i mange af grundskolens fag som et bud på, hvordan undervisningen kan gøres mere praksisfaglig, virkelighedsrelevant og engagerende for eleverne.
På den anden side er projektarbejdsformen under kritik for at mangle faglig dybde og endda at virke ekskluderende, hvilket bl.a. er baggrunden for, at projektopgaven i 9. klasse går en usikker fremtid i møde.
Den modsætningsfyldte udvikling afspejler projektarbejdsformens dobbeltheder:
- Den mere åbne og selvstændige arbejdsform kan give plads til elevernes interesser, kreativitet og samarbejde – men den kan også opleves som uoverskuelig, individualiserende og konfliktfyldt.
- Den problem- og procesorienterede indholdsbestemmelse kan give de faglige begreber og metoder mening og skabe sammenhængsforståelse – men den kan også føre til overfladiskhed og faglig usikkerhed.
- Der er brug for tydelig lærerstøtte, struktur og faglig kvalificering af elevernes arbejde med projekter – men overstrukturering risikerer samtidig at kvæle arbejdsformens åbenhed og særlige potentiale for at fremme elevernes frie og selvbestemte fordybelse – deres appetit på verden.
Projektarbejdsformen har således nogle reelle og unikke potentialer for at fremme elevengagement, fordybelse og fritænkning, men er også en krævende og pædagogisk udfordrende arbejdsform.
Center for Anvendt Skoleforskning (UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole) har i en årrække søgt at svare på nogle af disse udfordringer og udfolde projektundervisningens potentialer i praksisnære forsknings- og udviklingsprojekter i grundskolen. Den røde tråd i indsatserne har været at udvikle og afprøve en projektdidaktik og konkrete eksempelforløb, der på den ene side er stærkere indholdsmæssigt rammesat og pædagogisk understøttet (bl.a. med inddragelse af digitale værktøjer), og som på den anden side bygger på elevernes engagement og appetit på verden.
Du kan læse om to af forsknings- og udviklingsprojekterne her på siden.
Og du kan læse mere om den teoretiske baggrund samt en række spændende praksisnære analyser af projektundervisning og skoleudvikling i bogen Digital projektdidaktik, som du kan hente her: https://unipress.dk/udgivelser/d/digital-projektdidaktik/
Projektdeltagere
Stinus Storm Mikkelsen (projektleder), Karsten Agergaard og Dag Munk Lindemann, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole