Idræt

Forfatter: Annemari Munk Svendsen
Udgivet: 2012

Bogen sætter fokus på læremidler i idrætsfaget og argumenterer for nødvendigheden af at anlægge et læremiddelperspektiv på idrætsfaget.

Selvom læremidler måske ikke er det første, man tænker på, når man hører ordet ”idræt”, så er de helt centrale i idrætsundervisningen. Det gælder både bolden, lærerkroppen, elevbogen og aktivitetsarket, men i høj grad også den store mængde af lærerhenvendte idematerialer, der er meget karakteristiske for idrætsfaget.

Udgivelsen her argumenterer for nødvendigheden af at anlægge et læremiddelperspektiv på idrætsfaget, og den giver eksempler på og redskaber til brug for et sådant perspektiv. I skolens hverdag risikerer idrætsfaget nemlig at blive reduceret til et rekreationsrum eller en ventil i forhold til de boglige fag, hvis læreren ikke er i stand til at forholde sig analytisk til materialer og redskaber og bruge dem differentieret og didaktisk velbegrundet i undervisningen.

Udgivelsen består af fire hoveddele:

  1. En indsigt i det aktuelle læremiddellandskab,
  2. En analyse af forskellige perioder i fagets selvforståelse og de hermed skiftende læremiddelperspektiver belyst gennem fagets læreplaner gennem tiden,
  3. En nærmere analyse af de velkendte idematerialer til læreren, og
  4. Et perspektiv på læremidler i praksis, herunder bolden som læremiddel.

På den baggrund anspores lærere og lærerstuderende til kritisk og konstruktiv brug af den vifte af læremidler, som faget idræt rummer, med henblik på bedre at kunne planlægge og begrunde idrætsundervisningens indhold og metoder og diskutere fagets relevans i folkeskolen.

Det nationale videncenter for læremidler, Læremiddel.dk, har gennemført et større udviklingsprojekt med fokus på forholdet mellem læreplaner, læremidler og skolens praksis. Resultatet er udgivelsesserien Mål og midler, der præsenterer analyser af både læreplaner og læremidler i fagene.

 

Tilmeld nyhedsbrev
×
Læremiddel-interesseret?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder, ny viden og ny forskning direkte i din indbakke.