Videostudier skal kortlægge kvalitet og udvikle læreruddannelsen

11. oktober 2018

QUINT – et nyt nordisk Centre of Excellence skal de næste fem år forske parallelt i undervisningskvalitet i alle Nordens lande. Thomas Illum Hansen, forskningschef ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, står i spidsen for forsknings-temaet Videobaseret læreruddannelse.

QUINT – et nyt nordisk Centre of Excellence skal de næste fem år forske parallelt i undervisningskvalitet i alle Nordens lande. Thomas Illum Hansen, forskningschef ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, står i spidsen for forsknings-temaet Videobaseret læreruddannelse.

Thomas Illum Hansen står i spidsen for forskningstemaet Videobaseret læreruddannelse. Foto: Jimmi Michelsen 2018

Centret Quality in Nordic Teaching, QUINT, samler forskere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige og har netop modtaget 19,2 mio. kr. fra NordForsk til at kortlægge kvalitet i undervisningen i Norden – primært gennem videooptagelser fra de nordiske klasseværelser.

Projektet skal undersøge både i dybden og bredden, hvad der kendetegner undervisningskvalitet i de nordiske lande, og hvordan undervisningen påvirkes af den stigende digitalisering og den voksende multikulturelle sammensætning af elever.

Videostudier skal kortlægge kvalitet

Nordiske landes skolesystemer beskrives ofte som homogene, men studier peger på, at markante forskelle træder frem, når forskere observerer læreres praksis og de interaktioner, der foregår mellem lærere og elever i klasserummene.

Systematiserede videostudier som undersøgelsesmetode skal hjælpe med at kortlægge disse forskelle i praksis og i sammenligningen give ny indsigt i, hvad der er karakteristisk for nordisk kvalitetsundervisning. Derudover har videooptagelserne den fordel, at de kan bidrage til at skabe mere samarbejde og nærhed mellem forskning og praksis.

Thomas Illum Hansen, som står i spidsen for forskningstemaet Videobaseret læreruddannelse, glæder sig over at være en del af det omfattende projekt:

”Projektet giver os en unik mulighed for at udvikle kvaliteten i vores læreruddannelse gennem inspiration fra de andre lande og ved at samarbejde med videooptagelser som omdrejningspunkt. Vi har brug for at udvikle vores brug af video i uddannelsen og kvalificere den metodisk. En af de særlige kvaliteter ved videooptagelser af undervisningssituationer er, at de kan anvendes til at skærpe det didaktiske blik for praksis og få en mere åben og undersøgende tilgang til kvalitet i undervisningen. Der er således ikke tale om at ville illustrere best practice, men derimod om at anskueliggøre relevant praksis, som åbner for faglige dialoger og giver mulighed for at anlægge forskellige perspektiver på, hvad der er kvalitet.”

Forskningstemaer, der handler om morgendagens uddannelse

De andre tre forskningstemaer, som forskerne i centret skal samarbejde om på tværs er:

  1. Undervisningskvalitet – sammenhængen mellem undervisning og læring.
  2. E-infrastruktur for at generere datasammenhænge mellem forskning, læreruddannelse og efteruddannelse.
  3. Videobaseret professionsudvikling for lærere.

Quality in Nordic Teaching-centret er en del af Nordforsks uddannelsesprogram Education for Tomorrow og ledes af Kirsti Klette fra Universitetet i Oslo og finansieres i fællesskab af Finlands Akademi, Vetenskapsrådet, Norges forskningsråd, Styrelsen for Forskning og Uddannelse i Danmark, Forsknings- og kulturministeriet i Island og Nordforsk.

Tilmeld nyhedsbrev
×
Læremiddel-interesseret?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder, ny viden og ny forskning direkte i din indbakke.