Teknologiforståelse i undervisningen: Ressourcer og inspiration til lærere

Udgivet: August 2025

Center for Undervisningsmidler (CFU) tilbyder undervisningsforløb, vejledninger til forskellige teknologier og et netværk for lærere, der gerne vil dele tips og tricks til teknologiforståelse i undervisningen. Platformen er gratis og let tilgængelig uden login. Indtil videre har den vist sig mere populær, end udviklerne havde forventet.

CFU Maker er en digital platform, der fungerer som et virtuelt samlingssted for lærere, der ønsker at arbejde med makerspaces og teknologiforståelse i undervisningen. Websiden tilbyder både undervisningsforløb, vejledninger til teknologier og et netværk, hvor lærere kan dele erfaringer og finde inspiration.

“Vi har flere formål med siden – først og fremmest at støtte maker-kulturen og kreative processer med teknologi, men også at gøre det nemmere for lærere at arbejde med teknologiforståelse i deres undervisning. Platformen er både til de ildsjæle, der allerede er i gang, og dem, der måske synes, det er svært at komme i gang,” forklarer Søren Bøgh Knudsen, chefkonsulent hos CFU Maker.

Lærerne kan frit tilgå ressourcerne uden login, og platformen indeholder blandt andet:

  • Færdige undervisningsforløb, der kan integreres i forskellige fag.
  • Vejledninger til teknologier som micro:bit, 3D-print og lasercuttere samt et såkaldt makerskema, som kan bruges til at skabe overblik over undervisningen og undgå kø ved teknologierne.
  • Et forum, hvor lærere kan dele erfaringer og få sparring.

Helt konkret betyder det, at de mange ressourcer og vejledninger på platformen omsættes direkte til praksis i klasseværelset gennem en række undervisningsforløb, hvor teknologi og kreativitet går hånd i hånd.

Eleverne kan få begyndende forståelse for, hvordan kredsløb fungerer i forløbene Bogmærke med lys og Kreative kredsløb med Scrappy Circuits.

De kan også lære om planters vækstbetingelser og økosystemer i natur/teknologi med forløbet Hvor skal planten stå? hvor micro:bit og Enviro:bit hjælper med at opsamle data. Kom godt i gang med teknologierne med de tekniske ressourcer: Kom godt i gang med micro:bit og Kom godt i gang med Enviro:bit.

De kan designe og bygger fantasidyr med superkræfter ved hjælp af pap, Makedo og micro:bit i forløbet Fantasidyr med superkræfter, og blive klædt på til at bruge makedo og micro:bit i disse to tekniske ressourcer: Kom godt i gang med makedoKom godt i gang med micro:bit.

I billedkunst er det oplagt at kigge nærmere på forløbene Skab Banksy-kunst med folieskærer og 3D-papirklip på folieskærer, og som et tværfagligt forløb mellem billedkunst og dansk, er forløbet Skab modsætninger – skær i gamle kunstbøger let at komme i gang med.

Indenfor spiludvikling er der også en del forløb fx Kom godt i gang med din egen arkademaskine eller Gamezone – spiludvikling i børnehøjde, der kan kombineres med Viden-om-ressourcerne: Makerskema og Scenariedidaktik og Faglige loops i undervisningen.

Underviserne kan også finde inspiration til produktion af artefakter til undervisningen såsom puslespil, figurer til tesselationer og arealbeviser i Viden-om-ressourcen Lærerfremstillede artefakter til matematikundervisningen.

”Vi er super glade for, at den har fået ben at gå på derude, og besøgstallene overgår langt vores forventninger,” siger Søren Bøgh Knudsen.

Andre CFU-tilbud til lærere

Ud over CFU Maker tilbyder CFU flere andre ressourcer og initiativer for lærere, der ønsker at dykke ned i teknologiforståelse:

  • Praktikernetværk om teknologiforståelse – Et netværk for lærere og pædagoger, der afholder workshops og videndeling inden for fx AI i undervisningen og teknologiforståelse i danskfaget.
  • Vejledning og sparring – CFU’s konsulenter tilbyder faglig og pædagogisk vejledning om teknologiforståelse og relaterede læremidler.
  • Kurser og temadage – Fokus på programmering, kreativitet, didaktik og brug af nye teknologier i undervisningen.
  • Udlån af læremidler – Lærere kan låne teknologi og understøttende ressourcer til undervisning uden omkostninger.

Nye tendenser inden for teknologiforståelse

Når det gælder udviklingen af læremidler til teknologiforståelse, ser CFU flere nye tendenser:

  • Øget fokus på kreativitet og legende læring – Læremidler, der fremmer elevernes evne til at eksperimentere og udvikle innovative løsninger.
  • Integration af kunstig intelligens – Flere materialer inddrager AI, så elever får en grundlæggende forståelse af teknologien.
  • Tværfaglige undervisningsforløb – Teknologiforståelse kombineres med fag som naturfag, matematik og dansk.

For lærere, der vil i gang med teknologiforståelse, er rådet fra Søren Bøgh Knudsen klart: Udforsk, eksperimentér og vær ikke bange for at prøve noget nyt.

Læs mere på CFUmaker.dk

Tilmeld nyhedsbrev
×
Læremiddel-interesseret?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder, ny viden og ny forskning direkte i din indbakke.