Oversigt over gratis læremidler og værktøjer til fjernundervisning

Forfatter: Trine Ellegaard
Udgivet: 2020

I forbindelse med skolernes lukning de næste to uger, har mange virksomheder og organisationer valgt at stille deres materialer, e-bøger, læremidler og andre værktøjer til rådighed helt gratis. Her giver vi dig et overblik over de mange muligheder på læremiddelfronten i en samlet oversigt.

Emu.dk

Emu.dk giver tips til undervisning via deres egen læringsplatform og digitale læremidler, en guide til hvordan du opretter et virtuelt klasseværelse i Office 360 og Google Suite for Education samt praktisk guide til fjernundervisere og syv gode råd til digitale læringsforløb udviklet af VEU og EVA.

Se tips og guides her

CFU har samlet gratis inspiration og hjælp til fjernundervisning i flere af skolens fag

Snor i undervisningen CFUSkolerne holder lukket, og mange bruger i disse uger fjernundervisning. CFU arbejder for at støtte skolernes mulighed for at sikre en god fjernundervisning for eleverne. Derfor har CFU samlet padlets til flere af grundskolens fag med bud på forskellige undervisningsressourcer, som du frit kan benytte.

På siden for fag og vejledning kan du klikke dig ind under de forskellige fag og se padlets for de enkelte fag.

Gå til fag- og vejledningssiden her

CIU – Center for it i undervisningen

CIU giver et overblik samt inspiration til online undervisning i forhold til programmer, it-værktøjer og anden relevant inspiration, som du kan få gavn af.

Find inspiration her

Gratis guides og kurser

Nedenfor finder du links til gratis guides til brugen af Google Hangouts og Google Meets til fjernundervisning. Du finder også en gratis guide til, hvordan du får mest muligt ud af at bruge det virtuelle fora, Online Meetings, til undervisning.

Se guide til Google Hangouts

Se guiden Online Meetings

Zooms betalingsversion er nu gratis for lærere

 

Alinea tilbyder gratis live-undervisning hver dag

Fra mandag den 16. marts 2020 kan alle lærere, forældre og elever tilgå Alineas gratis live-undervisning i dansk og matematik til alle børn i grundskolen. Børnene finder hver dag deres sofaskema og bruger unilogin til at være med i Sofaskolen.

Gå til Sofaskolen

Live-undervisning fra Randers Regnskov

Randers Regnskov laver hver dag live-undervisning fra kl. 9 – 9.30 direkte fra zoologisk have. Live-undervisningen foregår via deres Facebookside.

Gå til Randers Regnskovs Facebookside

Fjord&Bælt, GoCook og flere andre laver ligeledes live-undervisning.

Gratis adgang til CLIO

CLIO giver alle grundskoler fri adgang til deres undervisningsmateriale under karantænen. Her benyttes elevernes unilogin.

Se en guide til, hvordan du kan fjernundervise

Se en guide til forældre

Fri adgang til Gyldendal Grundskole

Gyldendal Grundskole giver fri adgang til alle fagportaler. Det giver dig mulighed for at fjernundervise dine elever i alle fag og på alle niveauer, når skolerne er lukket ned.

Du kan se udvalget af fagportaler og websites her:

Katalog over digitale læremidler

Gratis læremidler til historieundervisningen

Rigsarkivet har en række gratis læremidler til historieundervisningen, der tager udgangspunkt i kildekritik og originale kilder. Se fx tidslinjerne, som både indeholder tematekster, originale kilder og arbejdsspørgsmål. Rigsarkivet fik i 2019 undervisningsmiddelprisen for Spadeslaget.

Gå til læremidlerne

Go Forlag åbner for alle digitale læremidler

På GOForlags hjemmeside kan alle skoler og uddannelsesinstitutioner, der ønsker at anvende forlagets læremidler til geografi-faget til fjernundervisning, tilgå læremidlerne gratis indtil 1. maj.

Bestil adgang via prøveabonnementsformularen

Fri adgang til Skolen Onlines læringsplatform

Skolen Online er en læringsplatform fuld af vejledninger og læseguides mm. De giver lige nu et gratis medlemskab, og de har ligeledes oprettet en lukket Facebookgruppe, hvor du kan få løbende adgang til gratis værktøjer, opgaver, webinarer m.m.

Gratis adgang til Dansklærerforeningens Forlag

Dansklærerforeningens forlag har ligeledes lukket op for gratis adgang til forlagets ibøger.

Se, hvordan du får adgang til ibøger

Matematikportalen Skoledu.dk giver fri adgang under corona-karantænen

Matematikportalen Skoledu.dk tilbyder også gratis adgang under corona-karantænen. De tilbyder desuden en videoguide, der viser, hvordan du kan arbejde med forskellige elementer i relation til fjernundervisning.

Tilgå Matematikportalen Skoledu.dk og videoen her

KiDM: Gratis undervisningsforløb

På KiDM.dk kan du som lærer og elev finde undervisningsforløb i undersøgende dansk og matematik helt gratis. Matematikdelen er åben for alle, mens danskdelen p.g.a. rettigheder kræver et login, som du kan rekvirere hos Læremiddel.dk. Da undervisningen foregår hjemmefra, anbefaler vi, at eleverne arbejder sammen på platformen Microsoft Teams eller på platformen Google Hangouts.

Gå til undervisningsforløbene

Rekvirer et login til dansk-delen

Blog: Madkundskab

På Folkeskolen.dks blogforum giver Anne-Dorte Herzum sit bud på, hvordan madkundskab kan bruges som hjemmeundervisning.

Læs blogindlægget

Fag med smag

Fag med smag - ny appFag med smag har inviteret forældre til skolebørn ind i læringsapp’en, Fag med Smag, så jeres elever kan bruge app’en derhjemme. På Smag for livets hjemmeside finder du en guide til gode materialer fra app’en, som som forældre og børn kan gå til derhjemme.

Se guiden

Mambeno

Hver dag kl. 14 sender Mambenos medstifter, Morten, live fra sit eget køkken, hvor han bager nemme Mambeno-opskrifter sammen med sin syvårige datter, Sofia.

De bager kun simple opskrifter, som børnene selv kan bage.

Vær med her

En række udbydere har åbnet for gratis adgang til e-bøger og læseapps. Derudover har folkebibliotekerne udvidet lånemulighederne for e-bøger og lydbøger.

Maneno.dk tilbyder 14 dages gratis  adgang til deres læseapp

Bookbites giver 30 dages gratis prøveadgang

Få adgang til et univers af gratis e-bøger gennem Det Kongelige Bibliotek

Få 30 dages gratis adgang til Danmarks største samling af lydbøger, Mofibo

Gratis børnekrydsord

Krydsord.dk har udvidet deres frekvens af børneopgaver, så der nu ligger en ny opgave tilgængelig på deres hjemmeside hver dag. Opgaverne er 100% gratis og kræver ikke noget login.

Opgaverne kan findes her

Oversigt og overblik

Her på siden finder du et udvalg af alt det, der er tilgængeligt lige nu

EdTech har lavet en hjemmeside med en udvidet oversigt over læremidler, apps, værktøjer og opslagssteder, som er gratis tilgængelig det næste stykke tid.

Se oversigten på EdTech/donor

Emu.dk har ligeledes lavet en fin oversigt.

Se emu.dks oversigt

Vi opdaterer siden løbende. Giv os gerne et tip, hvis der mangler noget.