Video som et personligt læringsredskab i NaturTeknik

Projektperiode: 2013 - 2014
Status: Afsluttet

Målet med dette projekt har været at udfolde og udbrede de muligheder, som digital videoproduktion giver i undervisnings- og læringssituationer samt at dele fund og erfaringer.

Projektdeltagere 

Lars Bo Smith, Aakjærs A/S & Frank Jensen, underviser, Læreruddannelsen på Fyn.

Projektbeskrivelse

Hvilke pædagogiske muligheder giver video i en undervisnings-/læringssituation?

Sigtet med projektet har været, at:

  • udbrede kendskabet til de pædagogiske muligheder, som video giver i en undervisnings-/læringssituation.
  • producere videoer, der kan virke som inspiration og igangsætning for undervisere, studerende og skoleelever.
  • give undervisere, studerende og skoleelever færdigheder og rutine i at bruge video som et personligt læringsredskab.

I projektet har vi valgt at producere video med low tech-udstyr, således at videoerne er autentiske i forhold til målgruppen. Det har været vigtigt at lave video med udstyr, der umiddelbart er til rådighed i skoler og på uddannelsesinstitutioner.

Vi har lagt stor vægt på at inddrage undervisere, studerende og skoleelever, således at de rent faktisk fik lært at bruge video som et redskab i en læringssituation, og fik øjnene op for potentialet i video som et nyt kulturredskab.

Projektet har været meget procesorienteret. I praksis har vi brugt megen tid på at give studerende og skolelever færdigheder i at bruge video som læringsredskab både teknisk og i forhold til at kunne se potentialet og mulighederne i video.

Projektet er medfinansieret af Tips & Lotto.

Videoproduktion

Projektet endte med fire små videoer

Naturteknik – Video som personligt læringsværktøj

Lærerstuderende bruger video som personligt læringsværktøj på deres feltarbejdstur til Tønballe Naturcenter. Se videoen her.

Naturteknik – Vandhullet en vejledning til studerende

En vejledning i hvordan man tager prøver og undersøger et vandhul og efterfølgende bearbejder dem i laboratoriet. Se videoen her.

Naturteknik – Legobiler i 6B

En eksperimenterende tilgang til naturteknik. Hvordan bygger jeg min lego bil, så den kører længst muligt? Og et interview om videos mulighed som personligt læringsværktøj i folkeskolen. Se videoen her. 

Video i undervisningen

Hvad skal der til, og hvilke trin skal man igennem, når man bruger video som personligt læringsværktøj? Se videoen her.

Erfaringer

En grundlæggende erfaring fra projektet er, at de første videoer fra studerende og skoleelever fokuserer meget på teknikken og mindre på indholdet. Man har ikke overskud til at favne emne, indhold og teknik.

Men allerede efter 2-3 forsøg sker der en dramatisk ændring i måden at bruge video. De studerende og skoleeleverne bliver markant bedre til at udtrykke sig og fokusere på emne og indhold i stedet for det tekniske. De automatiserer den tekniske proces og bruger energien på emne, indhold, formidling og udtryk.

At bruge kulturredskabet video som et læringsredskab og en udtryksmulighed er en proces ligesom sprog og skriftsprog. Man bliver dygtigere og bedre til at udtrykke sig og formidle, når man øver.
Underviseren kan med fordel rammesætte arbejdet med video. Det indsnævrer de uanede muligheder, der er for arbejdet med video, og giver mulighed for at koncentrere sig om emne, indhold og formidling/udtryk indenfor rammesætningen.

Selvom man bruger low tech-udstyr som fx mobiltelefoner, er det vigtigt, at man som underviser har sat sig ind, hvad der er brug for rent teknisk, og at tingene er til stede og spiller sammen (se video “Video i undervisning”). Det vil være en god idé at være i en tæt dialog med den lokale IT-vejleder.

Som underviser skal man også være bevidst om, at video skal indgå i undervisningen på linje med sprog og skriftsprog, hvis studerende/elever skal blive gode til at udnytte mediet – “Én svale gør ingen sommer”.

Tilmeld nyhedsbrev
×
Læremiddel-interesseret?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder, ny viden og ny forskning direkte i din indbakke.